maandag 18 juli 2011

Retteketet naar de AWBZ!

Hoewel ik al aardig wat getwitterd, gefacebooked, gehyved, gebeld en gemaild heb over de plannen van de staatssecretaris, lijkt het mij goed (ook voor mijzelf) eens te proberen in het kort weer te geven wat die plannen inhouden. De stas heeft een brief gestuurd van 9 A4tjes, ik zie het als uitdaging in een paar punten de kern weer te geven.

1. Overheveling van Fokus wonen naar de AWBZ is GEEN bezuinigingsoperatie. Fokuswonen valt nu onder een ‘tijdelijke’ subsidieregeling van CVZ, dit duurt al 30 jaar en dat is een beetje lang voor een ‘tijdelijke’ regeling, dus retteketet: naar de AWBZ! Na een overgangsperiode is het plan om alle hervormingen vanaf 2014 in te laten gaan.
2. Binnen de AWBZ kennen we geen 24-uurszorg op afroep voor mensen die niet in een instelling wonen, dus bij een overheveling van Fokus wonen moet de 24-uurszorg er maar gewoon af. Lekker makkelijk, hoef je de AWBZ niet aan te passen. Het schijnt dat Fokus wonen best als uitzondering in de AWBZ opgenomen kan worden, als ware het een apart hoofdstukje, maar de stas vindt dat niet zo nodig. Mensen die bij Fokus wonen zijn volgens haar zó goed in staat de regie te voeren over hun eigen leven, dat ze die 24 uurszorg best op een andere manier zouden kunnen regelen. Wellicht Hans Klok inhuren bijvoorbeeld die je uit je bed simsalabimt, of af en toe een dagje in bed blijven liggen…
3. Binnen de AWBZ is het scheiden van functies gebruikelijk: degene die persoonlijke verzorging biedt, mag geen ogen druppelen. De huishoudelijke hulp mag geen mensen wassen etc. Binnen Fokus wonen is dit scheiden van functies niet gebruikelijk. Uitgangspunt is dat een persoon die zorg van Fokus krijgt, hulp krijgt bij ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen) en dat houdt in dat de hulp juist wèl functies combineert. Dus een combi van boodschappen uitpakken en toiletbezoek, of aankleden en brood smeren, is dagelijkse kost. Als de plannen van de stas doorgaan, betekent dat dat mijn gordijnen ’s ochtends niet door Fokus open gedaan mogen worden en ook mijn brood smeren moet ik aan m’n huishoudelijke hulp over laten. Fokus is er voor mijn persoonlijke verzorging en anders niet! Dat een huishoudelijke hulp niet voor een kwartiertje elke ochtend komt om mijn brood te smeren en de gordijnen te openen, is voor mij zo klaar als een klontje, maar de stas ziet hiervan het probleem niet. In de AWBZ gaat dat nou eenmaal zo, dus moet Fokus wonen ook maar op die manier georganiseerd worden.
4. Zoals eerder gezegd wil de stas de 24 uurszorg op afroep afschaffen binnen de AWBZ, maarr met een genereus gebaar zegt de stas toe dat alarmering voor mensen met beademing wel mag blijven bestaan! Nu heeft elke Fokus cliënt de mogelijkheid om te alarmeren in een noodsituatie, bijv. als je rolstoel er ineens mee stopt, als je je verslikt, als er een kaars in de fik dreigt te gaan etc. Binnen de AWBZ moet je eerst aangesloten zijn op het zuurstof voordat je het privilege krijgt een alarmoproep te doen.
5. Tot slot is er het plan om mensen die zorg van Fokus afnemen voortaan geen recht meer te geven op zorg buiten hun woning. Nu kunnen mensen die op vakantie gaan, of met hun werk weg moeten ook zorg krijgen op een andere locatie. Meestal krijgen mensen dan een Persoonsgebonden Budget om zelf die zorg in te kopen die nodig is, maar dat kan dan niet meer. Nu ligt het PGB sowieso onder vuur en moeten we ook daarvan nog maar zien wat er over blijft, maar het idee om uitsluitend achter je eigen geraniums zorg te kunnen krijgen, is best een benauwd idee.

Cool, binnen 1 A4tje gebleven! Retteketet, nu naar bed en hopelijk niet dromen over de AWBZ!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten